Jag är kär i Leila!

                            
    


Förberedelsetid: 10 min

Färdigt på: 10 min

Ingredienser

100 100 g Philadelphiaost
60 60 g mjukt smör
300 300 g (1pkt) florsocker
0.5 0.5 st citron, saften

Gör så här

1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.

2. Vispa i Philadelphiaosten.

3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.

4. Bred den på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.



Antal portioner:
8

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 20 min

Färdigt på: 2 tim 40 min

Ingredienser

1 1 msk svarta kardemummakärnor
3 3 dl mjölk
50 50 g jäst
1.5 1.5 dl strösocker
0.5 0.5 tsk salt
150 150 g mjukt smör
1 1 st ägg, ekologiskt
1.2 1.2 l vetemjöl special

Vaniljkräm
5 5 dl mjölk, 3%
1 1 stång vanilj
1.5 1.5 dl strösocker
7 7 st ekologiska äggulor
1.5 1.5 dl maizenamjöl
50 50 g mjukt smör


Tips

När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen
på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.


Gör så här

1. Gör vaniljkrämen: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna.
Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.

4. Gör degen: Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och
blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

5. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och runddriv bitarna till runda bullar.
Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.

7. Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Fyll vaniljkrämen i en
spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.

8. Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken.

Mördeg:
300 300 g kallt smör
8 8 dl vetemjöl
1 1 dl florsocker
2 2 st ekologiska ägg
1 1 msk kallt vatten (om det behövs)

Lemon Curd:
9 9 st citroner
4.5 4.5 dl strösocker
150 150 g smör
7 7 msk majsstärkelse
6 6 st ekologiska ägg
6 6 st ekologiska äggulor

Ägg till pensling
Färska hallon till garnering

Hallonmaräng:
3 3 st ekologiska äggvitor
0.5 0.5 st citron, saften
3.25 3.25 dl strösocker
200 200 g färska hallon


Gör så här

1. Mördeg:

2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.

3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Tillsätt vatten vid behov.

4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

5. Lemon Curd:

6. Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.

7. Sila vätskan och släng skalet.

8. Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.

9. Vispa samman ägg och gulor.

10. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.

11. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.

12. Hallonmaräng och montering:

13. Sätt ugnen på 175 grader.

14. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.

15. Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med
folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.

16. Fyll pajskalet med lemon curd.

17. Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).

18. Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.

19. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.

20. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum.

21. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen,
cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.


Kommentarer
Postat av: Jennie

HJÄLP ska du baka såhär mycket? Ring mig innan då så kommer jag!

2008-06-10 @ 19:45:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0