Myskankor

image4                          image5

Jag har haft (som alla andra) problem med "mördarsniglar" i sommar. I början gjorde vi en insatts och fick väl samlat ihop 4000-5000 sniglar som vi sen hälde kokande vatten på. Men tillslut gick det inte längre, det vara bara att acceptera att dom fanns där så fort det blev fuktigt, och det har det ju varit i sommar.

Så tillslut så köpte vi Myskankor som vi hört så gott om, iväg till närmaste uppfödare och vipps var vi med ankor. Två tama underbara ankor som följer en i trädgården. Fia & Knuff som vi döpte dom till äter mördarsniglar lite då och då. Dom riktigt stora låter dom bli, men dom små slinker fort ner. Kanske hade man önskat att alla sniglar skulle försvinna nu när man skaffat myskankor men en snigel lägger 400 ägg på en sommar, och har man då som vi flera tusen är det rätt lätt att förstå att det är omöjligt att få dom att försvinna.

Nedan följer en lite beskrivning på rasen Myskanka.

Fler bilder på Fia & Knuff kommer snart och även bilder på hur det bor.

/Lina


MYSKANKAN En annorlunda anka
Myskankan är en lämplig anka att hålla i villaträdgården. Den är tyst, lättskött och den älskar sniglar t o m den fruktade? mördarsnigeln? som den gärna äter med god aptit.
Myskankor som går lösa ute i trädgården brukar finna den mesta maten själv bland bärbuskar och blommor, ibland kan en och annan delikat grönsak följa med.
De är lugna och sprätter inte som hönsen gör, utan går mest och plöjer med näbben i jakt på något ätbart.

Hemkära
Myskankan är en duktig flygare, men ger den sig iväg brukar den alltid komma tillbaka, bara de får rikligt med rent dricksvatten, hel säd och allfoder för höns och ankor. Vill du vara på den säkra sidan går det att vingklippa dem, då räcker det med ett staket i normal höjd för att hålla dem på plats. En damm behövs inte, utan en balja med vatten att bada i räcker.
När det är ruvningstider är det viktigt att det finns tillgång till bad, så att hönan kan bada för att kunna hålla den rätta fuktigheten under ruvningen. Myskankan är en mycket god ruvare och det är inte ovanligt att hon lyckas ruva fram 10-15 ungar, hon ruvar i 34 -41 dagar.
Efter kläckningen skyddar hon sina ungar precis som hon gjort med äggen, det är inte ovanligt att hanen hjälper till med barnpassningen.

Bostaden
De kan vistas ute hela vintern, men de måste ha ett hus som är dragfritt och torrt. Myskankan är köldkänsligare än andra ankor och det är nödvändigt att det finns ett tjockt lager halm eller kutterspån att gå på. Idealiskt är att kunna ha ett extra tak utanför huset så de inte behöver bli blöta av regn och snö när det är ute.

Läs mer på: http://www.mittsverige.com/Artiklar/myskanka/myskanka.htm

Kommentarer
Postat av: Emil

Kommer ihåg när vi hade myskankor och vår hona försvann en månad för att sedan komma tillbaka med 23 ankungar. :)

2010-05-11 @ 15:45:41
URL: http://emils-60-kvadrat.bloggplatsen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0