Riktiga Arkeologer för en dag

Igår såg jag en annons i Hallands Nyheter om att Arkeologer skulle hålla till på Getterön och allmänheten var välkomna att hjälpa till att gräva fram kvarlevor och saker från muddermassor från ett 1500-tals skepp som dom hittat i sommar. Jag hade redan en dröm som liten att bli arkeolog och kunde inte låta bli att släpa med familjen på det här. Så sagt och gjort. Imorde stod vi redo med gummistövlar och spadar och penslar och begav oss. Det var lite svårt att hitta först men efter ett tag så såg vi en grävmaskin som var i full gång. Vi var inte så många ibörjan men fler och fler dök upp under dagen. Det var riktigt riktigt roligt och jag åker gärna iväg igen och leker arkeolog.






T var väl sådär till det här igår men vem tror ni stod och grävde mest och vem var helt okontaktbar iblan i jakten på att hitta ben från människor eller gammalt glas.



I tre stora högar låg rester från 1400-1600-talet och det var bara att sätta sig i en av högarna och hugga in.




Ella satt snällt i vagnen tills nyfikenheten tog över och hon ville vara med i sanden och leta. Så hon fick sitta på en filt och gräva lite.





De tre Arkeologerna som var på plats för att ta hand om fynden delade ut stora brickor där vi skulle samla alla ben och delar vi hittade. På bilden ser ni tex rester av tamhöns, gris(käke) revben från ko. Keramik från 1500-talet.



När man fyllt en bricka med fynd fick man det analyserat av en kille som kunde allt om alla djur och alla döda djur och alla deras ben. Han kunde säga precis vad benet hade suttit bara av att titta på det. Hur gammalt djuret var när det dog och vilken ras. Rätt cool kille.




Hittade man något intressant så fick man äran att lägga upp det på en tallrik för att det sen skulle bevaras någonstanns på nått gammalt museum kanske. Rätt stolt var gubben som hittade ett hundhuvud och man kunde tom se hur den dött. Hua! Men inga människor hittades innan klockan ett när vi åkte.



Killen som hittade hunden och som var på jakt efter resten. Han satt i sitt hål och grävde i 4-5 timmar.



Det blev en del ben. Det kan vara Noaks ark vi grävt i idag. Eller? Nää såhär är det. Djuren har åkt med som föda och haft oturen att ha en dålig kapten ombord. höns, gris, gås, ko, får, hund, häst och en SÄL hittades idag.


En mycket spännande dag kan man säga.

Här kan man läsa mer






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0