Tjolöholms slott!

Kännde att jag behövde vara lite kulturell i sommar! Påväg hem från Liseberg, svängde vi in och kollade slottet! Då var klockan runt 21.00 tiden, alltså var det lite lätt spooky där ute! Så vi valde att åka dit dagen efter då det var öppet och vi var lite mer välkomna! Minns att jag var där när jag var liten på nån sort julmarknad. Det regnade lördag morgon så vi tog gamla E6:an och tänkte kolla in lite loppisar innan vi begav oss mot slottet! Gjorde ett toppenfynd! Återkommer om detta.

Men kl 13.00 stod vi laddade med barnvagn... utan för slottets port!
-Ni kan lämna barnvagnen här nere, blir lite svårt med alla trappor sen. Guiden klädd i medeltidsautfit ville bara påminna oss om att vi var på ett slott och att det inte riktigt var byggt efter Emmaljunga Citycross barnvagnar. Just D. så vi tog med liggdelen och började lyssna på guiden, Ella ville inte ligga där såklart! Så jag bar henne en stund, tills T kom på att man kunde vagga liggdelen samtidigt som man gick. Smart! Så hon somnade på en sekund. Sen kunde vi gå rundvandringen som var så intressant! Rekommenderar er att åka dit! Man fick naturligtvis inte fota där inne så håll tillgod med de bilder jag lyckades ta med en batterislut kamera.

Här är lite kort info:

Tjolöholm inköptes 1892 av den förmögne göteborgsköpmannen James Fredrik Dickson.
Uppdraget att rita slottet anförtroddes efter genomförd tävling den 27-årige arkitekten Lars Israel Wahlman.
Sitt uppdrag fick han genomföra under Blanche Dickson. James Fredrik Dickson avled nämligen kort efter det att byggnadsarbetena påbörjats, till följd av blodförgiftning som han ådragit sig genom att vira stanniolpapper från en flaska om ett skadat finger för att stämma blod. Slottet stod färdigt 1904, efter 6 år. Blanche dog också av blodförgiftning fast på havet, efter att ätit Engleska importerade äpplen. Hon var som sin man också 54 år, de fick fyra söner som alla växte upp på slottet. Alla rummen är inredda med fingertoppskänsla och Blanche har godkännt allt. Slottet har massa roliga vinklar och trappor. Utanför finns en stor trädgård och utsikt över Kungsbackafjorden. Här hålls ofta bröllop på sommaren, det skulle faktiskt vara ett samma dag som vi var där.  



Lina påväg upp till slottet!



Slottet, Tjolöholm! fint.



Slottets baksida.




Ett sånntdär uppställt foto med utsikt bakom.



(namnlöst)

haha, sandaler och skoskydd, fötterna andades riktigt bra i dom.



Kungagästrummet ifall de skulle få besök! Det kom aldrig något sånnt fint besök, fast en prins har sovit där på 80-talet. Alltid något.

Kommentarer
Postat av: Jennie

Vi gjorde precis samma sak! För några år sen då! Alltså åkte inom på kvällen efter Liseberg, sen dit en annan dag.. Det e fint där!

2008-08-03 @ 15:11:07
URL: http://thelindbloms.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0